Welcome/Bienvenido/Benvingut
Welcome/Bienvenido/Benvingut

Articles interessants: L'Any Jaume I


El dissabte 2 de febrer si al migdia senten tocar les campanes de l'església del seu poble no pensen que és cap festa, casament reial o altre tipus d'esdeveniment religiós, no, és que el Consell valencià ha demanat als bisbes de les tres diòcesis que comuniquen a totes les parròquies del País Valencià la invitació per sumar-se al toc general de campanes en senyal de joia, de gran alegria. D'alegria perquè tal dia com aquest, ara fa 800 anys, la història ens diu que va nàixer el fill de Pere I el Catòlic i Maria de Montpeller.

I és que el 2008 ha estat declarat pel Consell valencià com l'Any Jaume I. Els consellers Vicente Rambla i Trinidad Miró van fer públic el calendari d'actes que se celebraran al cap i casal. Una atapeïda agenda d'actes on no hi podia faltar desfilades, concert de campanes, benediccions, Te Deum, mascletà i castell de focs d'artifici. Com veuen, un programa d'allò més faller. Fa la sensació que els valencians no sabem celebrar cap festa si no hi afegim trons i foc.

Bé, però això és el què hi ha, així que entre misses, campanes i focs donarem la benvinguda a l'Any Jaume I, un any que hauria de ser un revulsiu per acostar-nos a la nostra història, però tinc la impressió que si l'any passat, commemoració del 300 aniversari de la Batalla d'Almansa, es va perdre una gran oportunitat perquè tots els valencians i valencianes coneguérem una mica més enllà de la famosa frase “ Quan el mal ve d'Almansa a tots alcança”, enguany passarà tres quarts del mateix. És veritat que mentre que en la commemoració del la Guerra de Successió el Consell no va moure ni un dit, aquesta vegada si que ha organitzat tot un ventall d'activitats. La figura de Jaume I és massa coneguda pel poble valencià per amagar-la. Però, com tots sabem, la història és molt sofrida. De la història ens hi podem quedar amb allò superficial, anecdòtic, curiós, però sense escarbar massa. I a mi em fa l'efecte que aquesta commemoració, amb molta façana i focs d'artifici, això sí, pretén incidir en la popularització de la figura de Jaume I, però sense transmetre als valencians, sense incidir en el què va significat el rei conqueridor per a tota la Corona catalano-aragonesa.

Segurament s'hi parlarà i s'insistirà en la voluntat del rei de fundar un nou regne, el Regne de València, amb tots els territoris de la conquesta valenciana i no afegir-los ni a Aragó ni a Catalunya, però quasi segur que no se'n dirà ni un borall sobre les relacions confederals que teníem amb Aragó, Catalunya, Mallorca . Sense anar més lluny, i per celebrar aquesta efemèride, el Principat de Catalunya i les Illes han col•laborat en l'organització d'actes conjunts, però i nosaltres? De fet, des de fa anys que les relacions culturals i institucionals entre aquests territoris són un tabú. També s'hi parlarà que en Jaume I constituí les Corts, les nostres institucions de govern i ens atorgà els Furs i Costums, un conjunt de lleis que començaren a regir el nou reialme tan prompte com fou conquerit. Però tampoc se'ns recordarà que la Nova Planta va suprimir-los de soca-rel i que molts d'ells, com ens recorda el jurista Enric Solà i Palerm, encara no els hem recuperat. Se'ns parlarà que ens portà la llengua, el valencià, però això sí, no admetran d'una vegada per totes que parlem la mateixa llengua que a la resta de Països Catalana. Una de les obsessió de Jaume I al llarg de tota la seua vida va ser mantindre units tots els seus territoris, i per aconseguir-ho no dubtà en seguit la màxima que diu allò de la unitat fa la força. I és això precisament unitat el què ens manca als territoris que compartim aquest rei. Un rei que per a uns, els vencedors, els cristians, fou bondadós i misericordiós, un croat que va extendre la fe cristiana, però que per a uns altres, els vençuts, els musulmans, va ser un adúlter incansable, fred i venjatiu, cruel i assedegat de sang. Per a uns fou Jaume I el Conqueridor, per als altres el tirà de Barcelona.

Tant de bo aquesta efemèride ens ajude a conèixer més la nostra història i afermar la nostra identitat, però també a respectar-nos més, a conviure, a caminar cap a un veritable intercanvi de cultures.

Alcoi, 28 de gener del 2008

Vicent Luna i Sirera
vluna@mesvilaweb.cat

Alcoi -L'Alcoià- 28 de gener del 2008

Escrits enviats per Vicent Luna i Sirera

-L'autonomia que ens cal-    -La paciència de Camps-    -I els valencians, per què no?-    -Somos el bastión del PP-    -La fi d'ETA, ara va de debò-    -L'exemple d'Hiroshi Fujii-    -Un model d'involució lingüística-    -Joan B. Pastor Aicart. Més enllà de la poesia    -Junts, molts, quants més millor-    -El nostre valencià, el català de tots-    -Hipocresia política-    -El concert econòmic-    -Alarte oxigena Camps-    -Qüestió de prioritats-    -L'herència de Camps: la corrupció-    -L'herència de Camps: la identitat-    -L'herència de Camps: la llengua-    -L'herència de Camps: l'educació-    -L'herència de Camps: el finançament-    -L'herència de Camps: RTVV-    -Per sentit d'Estat i de nació-    -Un model a seguir contra les crisis-    -De la crisi a un nou èxit-    -P+P+C=V-    -Esdeveniments de cartó pedra-    -Alarte tira pel recte-    -Jan Laporta-    -La dignitat d'Aminatu Haidar-    -Complir un deure ciutadà-    -Indicios de delito-    -L'exemple d'Arenys de Munt-    -Ens feia falta l'IEVM-    -Què hem fet per meréixer açò?-    -A la gent no li preocupa si som culpables o innocents-    -La llengua del PSOE-    -Rus, mira que ets rústec-    -Vergonya, valencians, vergonya-    -Poca vergonya-    -Un país de cartó pedra-    -Un Consell sota sospita-    -Persona non grata-    -Un dia per oblidar-    -Això se'n diu neteja ètnica-    -No és un argument de pes-    -Una corrupció endèmica-    -Mirar la mort fixament als ulls-    -Somniar és avançar-    -Mirades de complicitat-    -Probablement Déu no existeix-    -De Madrid al cel-    -Una obsessió malaltissa-    -Un país impossible?-    -Purificar la memòria-    -Déu, Pàtria i Barça-    -Corrupció i més corrupció-    -Ni el Gandia-Dénia, ni l'Alcoi-Xàtiva-    -La quarta per la cua-    -+ PSOE i – PSPV-    -Educar per ser ciutadà-    -La Llei de la (Depen)dència-    -Carta a la editorial Bromera: La vall de Biar és Alcoiana-    -Endavant Ibarretxe!-    -Una política educativa erràtica-    -Junts per un nou model de finançament-    -Dret Fora(l) valencià-    -25 anys de la LUEV-    -Elogi de la transgressió-    -I aquesta és l’Espanya plural que volen?-    -L'Europa dels estats-    -Amb veu pròpia a Madrid-    -L'Any Jaume I-    -300 anys de la desfeta d'Alcoi-    -Què li passa al poder judicial?-    -Les balances fiscals segons el BBVA-    -La immersió lingüística com a model-    -Veure TV3 és de “perturbados mentales”-    -La consulta d'Ibarretxe-    -Yo no me llamo José Luís-    -La paraula contra el mur-    -Frec a frec polític entre PSOE i PP-    -Les promeses de Zapatero-    -Un estiu a fosques-    -Són això, una sucursal-    -Compre(mis)-    -Imposant i agafadets de la mà-    -Els temors de l'AVE-    -Tossudament alçats-    -Projecte Frank(einstein)-    -Un pacte necessari, però…-    -Delirium tremens-    -Qui té la sobirania?-    -I nosaltres què?-    -La Vall de Biar també en les CCV!!-



 
www.polseguera.com - © Polseguera. Tots els drets reservats

info@polseguera.com