Welcome/Bienvenido/Benvingut
Welcome/Bienvenido/Benvingut

Autor: Joanjo de Marènia

'Marènia' és un terme inventat entre l'abril i el maig del 2004 per l'escriptor i fotògraf Joanjo Aguar Matoses, de Sueca (País Valencià), com una proposta alternativa de consens per referir-se al territori conjunt dels Països Catalans, comprés aquest per Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears i Pitiüses, Andorra, Catalunya Nord, la Franja de Ponent, el Carxe i la ciutat sarda de l'Alguer.

Possibles gentilicis per als habitants de Marènia serien: marenienc/marenienca, mareni/marènia o marenc/marenca.

L'objectiu primordial d'aquest mot és evitar o superar el conflicte obert entre els valencianistes blavers, que s'oposen frontalment al nom de 'Països Catalans', els valencianistes catalanistes, que l'abracen sense complexos, i un sector ampli de gent que, tot i reconéixer la unitat de la llengua catalana, anomenant-la català o valencià indistintament, no acaben d'acceptar un nom genèric per la nació comuna que incloga el terme 'català' de manera exclusiva, en percebre que això subordina els altres països de la confederació a una certa hegemonia de Catalunya.

La idea matriu de 'Marènia' tracta de cercar per enèsima vegada una 'Tercera Via', una designació neutra, de nova planta, que no ferisca sensibilitats dins la societat valenciana, ni provoque alhora cap coentor entre catalans, illencs i ciutadans de la resta de territoris catalanoparlants.

La primera proposta del projecte 'Marènia' fou redactada el divendres 7 de maig del 2004 i presentada en societat el dilluns 10 de maig del 2004, a través de la xarxa global d'Internet. Transcorreguts més de set anys des del seu bateig en cerimònia pública, no ha rebut encara una càlida acollida d'aquells a qui anava destinada. El seu autor, no obstant, continua promocionant l'ús d'aquesta denominació, amb major il·lusió -si cap- que el primer dia, confiant que en el futur el conreu fidel de tan preada llavor done finalment els seus fruits.


Sueca, onze de novembre del dos mil onze (11-11-11)
Joanjo Aguar Matoses
Web: facebook.com/Acabem.Discriminacio.Valencia

 


  1   2   Següent   Darrera

  1   2   Següent   Darrera


 
www.polseguera.com - © Polseguera. Tots els drets reservats

info@polseguera.com