Castellà o espanyol

[08/07/2022]   
Puntua aquesta entrada 

Ara sembla molt de moda emprar espanyol o Espanya. No obstant això, aquestes dues paraules són imperialistes o colonialistes. Espanyol també és un portuguès o un andorrà, perquè viu a Hispània, ço és, a la península ibèrica.

A més, als catalans ens perjudica la difusió que tenen aquestes paraules, puix que fan més gran l'imperi castellà. Castella no respecta la nostra cultura i un dels somnis de molts castellans és acabar amb els idiomes peninsulars perquè hi haja solament una llengua i una nació: la castellana, i per posar fi als independentismes.

Francisco Franco va dir el següent: "La unidad nacional, la queremos absoluta, con una sola lengua: el castellano; y una sola personalidad: la española. (La unitat nacional, la volem absoluta, amb una sola llengua: el castellà; i amb una sola personalitat: la espanyola.)" Us recomane visitar Frases de política en castellà, Frases sobre colonialisme en castellà i Frases amb l'assumpte Catalunya en català.

Us recorde que el Partit Popular el van formar originàriament franquistes i falangistes, és a dir, no tinc cap dubte que l'afirmació de Franco de més amunt és compartida per la major part dels membres del Partit Popular, encara que ells usarien "espanyol" en comptes de "castellà".  Segons Viquipèdia: "Aliança Popular (Alianza Popular) és uns dels partits d'ideologia conservadora que va sorgir durant el període de la transició democràtica..., dirigit per Manuel Fraga Iribarne. Fou creat el 9 d'octubre de 1976 i que incorporava molts antics governants del règim franquista". Discrepe amb Viquipèdia. De conservadors no tenen res. Són d'ultradreta, i imperialistes fins la mèdul·la.

En conclusió, el terme correcte per referir-se a la llengua de Castella és castellà. Espanyol ens perjudica, com he esmentat més amunt.

Observeu que la literatura escrita en castellà és castellana i no espanyola, car només té en compte la literatura feta en castellà. La literatura espanyola hauria d'incloure la catalana, la d'Euskal Herria i la portuguesa.

La paraula Espanya cal evitar-la. Jo empre Castella o Regne de Castella.

Si parleu castellà, potser us interesse llegir la següent entrada: ¿Qué se debe decir castellano o español?



  Els vots rebuts i la puntuació obtenida (de l'u al deu)
El nombre de vots rebuts: 38
La puntuació mitjana: 4.61

  Comentaris

No hi ha cap comentari.


   Envia un comentari
Nom:


Correu electrònic: (No es publicarà. Pots deixar aquest camp en blanc si vols.)


1 + 3 = ?

Escriu la suma dels dos enters de més amunt.

Títol:


Comentaris:

Codi:

Tots els drets reservats.
 
Els blogs disponibles

Inici